Informatii utile
Redirecționează 2% respectiv 3,5% din impozitul pe venit- Persoane fizice
Potrivit Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, orice persoană fizică poate redirecționa cota de 2% sau 3,5% din impozitul pe venit pe care l-a platit statului în anul anterior.
Următoarele categorii de venituri sunt eligibile pentru redirecționarea cotei de 2%, respectiv 3,5% din impozitul pe venit: salarii; pensii; chirii; dividende; drepturi de proprietate intelectuală; alte tipuri de venituri impozabile din activități sportive, PFA-uri etc.
Cota care poate fi donată către alți beneficiari este stabilită conform OUG 25/2018 după cum urmează:
- în cotă de 2% pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private;
- în cotă de 3,5% pentru susținerea entităților nonprofit și a unităților de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel puțin un serviciu social licențiat, în condițiile legii.
Procedura de redirecționare a cotei de 2%, respectiv 3,5% din impozitul pe venit
Formularul tip Cerere 230 pentru redirecționare se completează:
- de persoanele fizice care au realizat, în anul anterior, venituri din salarii / asimilate salariilor;
- de pensionari cu o pensie de minim 2.000 lei lunar brut;
- de persoanele fizice care au realizat venituri din salarii și/sau pensii din străinătate, impozabile în România.
Depunere formular 230
- în format fizic la registratura organului fiscal competent
- prin poștă la adresa organului fiscal (ANAF)
- electronic prin serviciul Spațiul Privat Virtual
Distribuirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul pe venitul datorat poate fi solicitată prin cerere pentru aceiași beneficiari pentru o perioadă de cel mult 2 ani și va putea fi reînnoită după expirarea perioadei respective.
Termen limită de depunere a formularului: 25 mai 2024
Redirecționează 20% din impozitul pe profit- Persoane juridice
Societăți plătitoare de impozit pe profit
Societățile plătitoare de impozit pe profit beneficiază în continuare pentru sumele acordate cu titlu de sponsorizare până la data de 31 Decembrie a anului în curs, conform Legii nr. 32/1994, de un credit fiscal (o diminuare a impozitului datorat) în perioada fiscală în care au fost acordate sumele, în cuantum de 0,75% din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Sumele care nu se recuperează în perioada fiscală curentă prin intermediul creditului fiscal se pot reporta pe o perioada de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Societăți plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderii
În ceea ce privește facilitățile fiscale la nivelul microîntreprinderilor, acestea pot beneficia de un credit fiscal în cuantum de 20% din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul în care au înregistrat cheltuielile respective. În cazul în care sumele acordate ca sponsorizare nu sunt acoperite integral prin creditul fiscal (20% din impozitul pe venit) în trimestrul în care a fost efectuată sponsorizarea, acestea se reportează pe o perioadă de 28 de trimestre consecutive. Astfel, chiar dacă sunt efectuate sponsorizări mai mari decât suma eligibilă de 20% din impozitul pe venit, acestea se vor recupera în perioadele următoare.
Pentru diminuarea impozitului pe venit de plată în trimestrul în care a fost acordată sponsorizarea, cele două condiții sunt:
- sumele sunt eligibile dacă sunt respectate prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea;
- beneficiarii sponsorizării sunt înscriși la data încheierii contractului de sponsorizare în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Procedură:
1. Semnați un contract de sponsorizare cu un ONG înscris în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale și virați către acesta suma dorită;
2. Calculați suma reprezentând 20% din impozitul pe profit și suma reprezentând 0,75% din cifra de afaceri;
3. Sponsorizarea acordată, limitată la valoarea cea mai mică dintre cele două sume calculate mai sus, se va deduce din impozitul pe profit datorat.
Atât societățile plătitoare de impozit pe profit cât și cele de impozit micro au obligația depunerii Declarației 107. Termenul de depunere a declarației este 25 aprilie 2023 pentru microîntreprinderi, respectiv 25 mai 2023 pentru plătitorii de impozit pe profit (cu anul fiscal anul calendaristic).